logo

•• Označovanie hydiny a jej pôvod ••

Označenie hydiny
V súvislosti s potravinami je nevyhnutné preveriť nasledovné údaje:

Názov - názov musí dôsledne vystihovať podstatu každej potraviny.

Zloženie - o kvalite potraviny rozhoduje jej zloženie, použité suroviny a ostatné použité látky.
Pri hydine je dôležité sledovať obsah vody – čerstvé hydinové mäso nemá obsahovať žiadnu vodu.

Balenie - spotrebiteľ by mal kupovať iba riadne zabalené a riadne označené hydinové mäso, kde sa dajú overiť všetky údaje o pôvode hydiny, prípadne mäso priamo v podnikovej predajni výrobcu.

Krajina pôvodu - ani trojčíslie 858 na čiarovom kóde, ani ovál so značkou SK, ani slovenský štátny znak zobrazený na výrobku nevypovedajú nič o tom, či ide o slovenský výrobok. To, či je to slovenský výrobok zo slovenských surovín, vám prezradí jedine údaj uvedený ako Krajina pôvodu. Mäso, ktoré ste si kúpili, môže totiž pochádzať aj z Poľska, prípadne z Brazílie, z Číny, teda aj z krajín mimo EÚ, kde majú výrazne nižšie požiadavky na kvalitu a bezpečnosť potravín.

Výrobca - oválna veterinárna značka na etikete – SK 106 ES, SK 136 ES, SK 301 ES.


Prečo kupovať slovenskú hydinu?

  • kúpite čerstvé a chutné hydinové mäso,
  • kúpite mäso bez antibiotík a rastových hormónov,
  • kúpite niekoľkonásobne skontrolované mäso,
  • zabezpečíte zdravie sebe a svojej rodine,
  • podporíte slovenskú ekonomiku,
  • udržíte pracovné miesta na Slovensku,
  • podporite slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo,
  • podporite potravinovú sebestačnosť Slovenska,
  • prispejete k ochrane životného prostredia,
  • prispejete k rozvoju vidieka na Slovensku.       
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...